Actueler dan vandaag: lezing over Hugo Claus door Joris Duytschaever

Van: 
21/03/2013 - 20:00
Tot: 
21/03/2013 - 22:00
[title]

Claus was als vrijbuiter niet onderworpen aan een Vlaamse of Belgische obediëntie, maar streefde een “geworteld wereldburgerschap” na. Hij hielp zijn landgenoten om hun bekrompenheid te overstijgen, zonder superieur op hen neer te kijken, maar wel met een heilzame dosis ironie. Levenslang bleef hij zich hun nationalistische fantasmen en problemen aantrekken, vanaf zijn eerste werk over de held Zannekin (1943) tot zijn engagement tegen het Vlaams Belang. Aan de hand van zijn wellicht belangrijkste roman “De verwondering” (1962), waarvan de 50e verjaardag onopgemerkt voorbijging, wordt zijn ambivalente analyse van het Vlaams nationalisme toegelicht. Daarbij wordt o.a. gebruik gemaakt van inzichten verschaft door de filosoof Rudolf Boehm en door de psychoanalyse.      

Prof. Em. Joris Duytschaever was verbonden aan het departement letterkunde van de Universiteit van Antwerpen. In 1979 publiceerde hij "Over De verwondering van Hugo Claus"in de Synthesereeks van de Wetenschappelijke Uitgeverij (Amsterdam), en daarna nog verschillende artikels over Claus in het Engels .

De lezingen beginnen om 20 uur en vinden plaats in het Goudblommeke in Papier, Cellebroerstraat 55, 1000 Brussel. Als bijdrage in de onkosten wordt er 6 euro (leden: 4 euro) gevraagd, maar wie zin heeft om de hele reeks te volgen kan dit door een abonnement te nemen aan de werkelijke spotprijs van 25 euro (met Davidsfonds Cultuurkaart 20 euro).

Vooraf inschrijven is verplicht. Dit kan bij het Davidsfonds via 02/512.89.43 of brussel@davidsfonds.be.
Let wel, het aantal plaatsen is beperkt.

Een samenwerking van Davidsfonds Brussel-Centrum met August Vermeylenkring, Masereelfonds, Willemsfonds en vzw Geert Van Bruaene
 

Wie zijn we?

Het Goudblommeke in Papier is een café met een beroemd verleden. Hier vonden de boegbeelden van het Brusselse surrealisme elkaar, zoals René Magritte, Louis Scutenaire, Marcel Mariën... Ook later kwamen kunstenaars en schrijvers er regelmatig over de vloer. Het café is nog steeds een artistiek en literair trefpunt.

Nieuwsbrief

Waar kan je ons vinden?

kaart_goudblommeke.gif

Partners

Trip Advisor

Brussels

Vlaanderen